Биенале на илюстрацията 2018 – официално откриване

На 23 октомври 2018 г. „Българска илюстрация“ и Столична библиотека открихме първото издание на отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията. Изложбата, която включва творби на 104 автори, беше част от програмата по случай 90-годишния юбилей на библиотеката. Експозицията посетиха повече от 250 гости, които имаха възможността да разгледат 110 творби на съвременни български илюстратори, работещи в страната и чужбина. Пространството бе допълнено и от ретроспективна селекция от произведения на майстори от първото биенале на илюстрацията през 1968 г. като Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Диманов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и много други.

Сайтът “Българска илюстрация” връчи три награди в областта на илюстрацията – пластики на скулптора Илия Бояров. В категорията “Нереализирана творба” приза взе Веселка Велинова, за “Реализирана творба” – Сияна Захариева и за “Цялостно творчество” – Ясен Гюзелев. Изложбата ще продължи до 10 ноември 2018 г.

Целият албум със снимки можете да разгледате във Facebook страницата ни.

А ние искаме да благодарим на г-жа Цинзова – директор на Столична библиотека за гостоприемството и подкрепата, както и на ВСИЧКИ художници-илюстратори, които създадоха това събитие, защото без техните творби биенале не може да съществува. Благодарим и на всички, които по един или друг начин ни помогнаха да създадем тази изложба, както и не на последно място на винарна Midalidare Eastate и на PR агенция Aruna PR за партньорството.

Започнали сме да подреждаме плановете за следващото издание през 2020 година, за което вече имаме запитвания.

Благодарим ви!

Снимки: Силвия Шулева

Категория “Нереализирана творба” - Веселка Велинова