Биенале на илюстрацията 2020 – официално откриване

На 17 ноември 2020 година, на пук на световния локдаун и ширещата се пандемия, ние все пак успяхме да открием "Биенале на илюстрацията". При засилени противоепидемични мерки и без официално откриване, все пак дадохме начало на изложбата. Благодарение на домакинството на Регионален исторически музей - София, експозицията в зала "Триъгълна кула на Сердика" ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 ч., от 17 ноември до 17 януари 2021 г.

В настоящото (второ) издание, гостите ще могат да видят близо 400 творби на 194 художници, създадени през последните две години. По време на "неоткриването" вчера, бяха връчени и наградите в трите категории, като този път наградените бяха петима. В категорията "Нереализирани творби" приза взе Елена Панайотова, а грамота - Лало Николов. В категорията "Реализирани творби" наградена бе Елена Жаблянова, а грамота получи Лиляна Дворянова. За дългогодишната си работа в света на българската илюстрацията наградата за цялостно творчество бе връчена на Петър Станимиров.

Благодарим на всички 231 художници, които в тази трудна година подадоха творбите си и лично донесоха и изпратиха селектираните си произведения. Оценяваме това, което вие направихте, за да съществува Биенале на илюстрацията, защото Биеналето сте вие!

Също така искаме да благодарим на тазгодишния екип на чело с Милена Радева, Христина Грозданова, която спомогна за успешното ни партньорство с Регионален исторически музей - София, Виктор Александров създаде сайта на Биеналето и формата, с която да кандидатствате, Николета Гологанова, която състави каталога и на Ива Колева, която  го редактира. Грамотите са дело на Кристиян Терзиев, с когото винаги е удоволствие да се работи. Наградите изработиха Гравопринт, с които работим от години, каталога отпечатаха Артграф, които винаги съдействат до последния .tif на света, MusicWorld.bg ни съдействаха за звука на видеото. Илия Петров беше безценна помощ по време на реденето. Искаме да благодарим и на журито, които тази година имаха нелеката задача да прегледат 622 творби, което включваше и Стоян Атанасов, и Радостина Николова. За медийната кампания и отразяване отново работихме в партньорство с ArunaPR, а  localfonts.eu ни предоставиха шрифта Opal, който е основна част от визията на Биеналето.

Ще ви очакваме през 2022 година!

Снимки: Мирела Павлова (целия албум ще откриете във Facebook страницата ни)