Биенале на илюстрацията 2022 – официално откриване

На 22 ноември 2022 година, залите на "Триъгълна кула на Сердика" отново станаха домакин на изложбата "Биенале на илюстрацията". Този път без противоепидемични мерки, затова пък с официално откриване, имахме удоволствието и честта да съберем в един цветен миг приятели и познати, колеги и бъдещи такива. Благодарение на безценното ни партньорството с Регионален исторически музей - София, експозицията в зала "Триъгълна кула на Сердика" ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 ч., от 22 ноември до 27 януари 2023 г.

В настоящото (трето) издание, гостите ще могат да видят близо 300 творби на 115 художници, създадени през последните две години. По време на откриването вчера, бяха връчени и наградите в трите категории, като и този път наградените бяха петима. В категорията "Нереализирани творби" приза взе Ирина Джонкова, а грамота - Наталия Стамболова. В категорията "Реализирани творби" награден бе Лало Николов, а грамота получи Елизавета Белова. Наградите връчиха Милена Радева и заместник-кмета по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'' Мирослав Боршош. За дългогодишната си работа в света на българската научна илюстрацията наградата за цялостно творчество бе връчена на Георги Пчеларов - един невероятен художник, който е всъщност биолог по образование, един от художниците на Червената книга на България, художникът на първия определител на птиците на Балканския полуостров, председателят на „Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори”.

Благодарим на всички 290 художници, които в тази трудна година подадоха творбите си и лично донесоха и изпратиха селектираните си произведения. Оценяваме това, което вие направихте, за да съществува Биенале на илюстрацията, защото Биеналето сте вие!

Също така искаме да благодарим на тазгодишния екип на чело с Милена Радева, Христина Грозданова, която и тази (надяваме се и догодина) спомогна за успешното ни партньорство с Регионален исторически музей - София, Виктор Александров създаде сайта на Биеналето и формата, с която да кандидатствате, Николета Гологанова, която бе първият човек повярвал в Биеналето още през далечната 2017 г., Елена Павлова, която състави каталога. Грамотите са дело на Кристиян Терзиев, а наградите изработиха Гравопринт. Каталогът отпечатаха нашите приятели от Артграф. Илия Петров е винаги безценна помощ по време на реденето. Искаме да благодарим и на журито, които тази година имаха нелеката задача да прегледат 722 творби, което включваше и Бояна Павлова (художник и преподавател в НХА), и Слaвина Илиева (издател в България и Швейцария). За медийната кампания и отразяване отново работихме в партньорство с ArunaPR, а localfonts.eu ни предоставиха шрифта Opal, който е основна част от визията на Биеналето. Тази година "Биенале на илюстрацията" се осъществи и чрез финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Каталози можете да си поръчате в онлайн магазина ни - https://shop.bulgarian-illustration.com/

Ще ви очакваме отново през 2024 година!

Снимки: Мирела Павлова (цялата галерия можете да разгледате ТУК)