Ще се проведе Биенале на илюстрацията 2018!!!

Вчера (8 май 2018 г.) в Столична библиотека се състоя откриването на изложбата „Илюстрации от поколението Милениум” по време, на което бе съобщена и голямата новина: с тази изложба  се поставя началото на партньорството на  Столична библиотека и сайта „Българска илюстрация“. Между двете страни бе подписано споразумение за сътрудничество за организиране и провеждане на Национално биенале на българската илюстрация. Именно това събитие през 2018 г. ще отбележи две годишнини – Столична библиотека празнува 90-годишен юбилей, а българската илюстрация празнува 50 години от първата национална изложба.

Очаквайте скоро и условията за подаване на творби за изложбата и повече информация около организацията. А ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас.

И като прелюдия към големите събития в настоящата изложба бяха поканени 30 млади български илюстратори, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия, а техните произведения прескачат дори тези граници. Благодарение на фонда на Столична библиотека, освен илюстрациите, които придаваха на експозицията кавалетно звучене, бяха включени и книги, реализирани от творците. По този начин гостите на изложбата могат реално да „свържат” младите български илюстратори с едни от най-новите и качествени издания на родния пазар. Илюстрациите на Борис Праматаров за издателство „Сонм”, оформлението и илюстрациите за новото издание на „Дивите разкази“ на Николай Хайтов от Люба Дашинова, илюстрациите на Нели Друмева към „Майстори на феи” от Весела Фламбурари, книжките на Катя Антонова на издателство „Рибка” с илюстрациите на Мартина Андонова, новата поредица на издателство „Лист” с илюстрации на Мила Янева-Табакова, новото издание на „Алиса в страната на чудесата” илюстрирано Милена Радева и реализирано от издателство „Софтпрес”  и др.

Изложбата в зала “София” е отворена за посетители от понеделник до събота в централната сграда на Столична библиотека на пл. Славейков №4.

Ние от сайта „Българска илюстрация” изказваме радостта и благодарността си за подкрепата на Столична библиотека и се надяваме, че това е началото на едно дълго и ползотворно сътрудничество.

Снимки: Милена Радева