За каталозите и още нещо…

Ще ви разкажа две истории защо тези каталози са изключително ценни за мен и защо правя и невъзможното, за да ги имаме вече втора година подред.

Първата история започва така… през 2013 година започнах да изследвам българската художествена илюстрация. Буквално ровех година по година и месец по месец в архивите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – материали се намираха трудно, защото нямаше дори точка, от която да стартирам. Докато не стигнах до годината 1968.

Тогава открих и първия каталог от станалата емблематична в последствие изложба „Изложба на илюстрацията и изкуството на книгата“. До 1990 г. на всеки две години излиза каталог с много малка част от илюстрациите от тази изложба. Посветила съм близо 300 страници научна работа върху тези каталози. В годините ги събирам и купувам като колекционерска рядкост на каквато цена и сума ми поискат. Тези каталози не са просто сувенири.

Това са историческите артефакти, които остават след нас, след добре подредената експозиция, след милите думи, след щастието от добре организираната изложба, след стотиците часове труд, след радостта на посетителите, след усмивките на наградените, след края на изложбата и след затварянето на вратите ѝ. Те остават във фондовете на НБКМ и НХА и различни малки и големи библиотеки, галерии и колекции. Те остават след мен, след сайта, след спомена.

-Милена

Каталози от 2018 и 2020 г. можете да поръчате като ни пишете:

– Facebook

– Instagram 

– email: milena@bulgarian-illustration.com

Обещах две истории, ето я и втората…

Тя е по-лична. Тя е посветена на труда, който се влага в тази изложба, за да я има. Ето така – про боно. Защото е по-хубаво да я има, отколкото да я няма. Ако щете дори на пук.

Много пъти съм казвала и винаги ще го казвам – тази изложба се организира, защото една шепа хора искаме тя да се случи. Не искаме пари, не искаме чест и слава, не искаме награди, не искаме нищо, искаме изложба. И по повод вчерашния ми пост, този каталог е начинът тази изложба да я има не за мен и теб, а за всички ни. Купувайки си каталога и покривайки една не малка лична инвестиция, ние, вие инвестирате в следващата изложба. „Печалбата“ от цената на всеки каталог се заделя, за да можем да имаме изложба през 2022, 2024 и докъдето ни стигнат силите, защото пари, които да свършат, така или иначе нямаме.

Присъединяваме се към призива на АБК, купете си каталога на Биенале на илюстрацията 2018 или 2020 и подкрепете следващата изложба, #Купи1Книга #ПодариКнигаЗаКоледа #ПодаръкСКауза #ЗаДаЯИмаКнигата #БиеналеНаИлюстрацията

-Милена